Drewniany blat – idealne rozwiązanie dla Twojej kuchni

Aranżowanie własnej kuchni jest niełatwym zajęciem, ponieważ należy wszystko zaprojektować tak, by powstała spójna całość. Nie tylko jednak estetyka ma znaczenie, ale też wygoda i komfort codziennego korzystania z tego pomieszczenia. Nadal jednak nie da się zaprzeczyć, że na ów komfort wpływ ma wygląd kuchni. Wbrew pozorom, bardzo istotnym jej elementem jest blat. Zastanawiasz się jaki wybrać? Świetnie sprawdzą się blaty kuchenne drewniane!

Nie da się zaprzeczać, że kuchnia z drewnianym blatem po prostu świetnie się prezentuje. Drewno jest materiałem przede wszystkim uniwersalnym. Co to znaczy? Dosłownie wszystko będzie do drewna pasowało, tak więc materiał ten cieszy się sporą popularnością w przypadku nowoczesnej architektury wnętrz, a także rustykalnej, industrialnej, skandynawskiej itd. Jakiekolwiek meble kuchenne się zastosuje, będą one do owego drewnianego blatu pasowały. Trzeba jednak wiedzieć, że na rynku występuje kilka rodzajów blatów kuchennych.

Drewniane blaty kuchenne występują w różnych postaciach. Najrzadziej można spotkać blat kuchenny drewniany z litego kawałka drewna. Niska częstotliwość spotykania tego rozwiązania jest związana przede wszystkim z dostępnością i ceną.

Można także wyróżnić lity blat klejony. Jest to konstrukcja stworzona z kawałków drewna o tej samej długości, co sam blat. Nie sprawia to jednak, że rozwiązanie to jest popularne, ale też nie tak rzadkie, jak lity blat kuchenny drewniany.

Blat klejony jest bardzo dobrym rozwiązaniem, ponieważ jest znacznie tańszy od powyższych. W tym przypadku klejone są mniejsze kawałki drewna, układane schodkowo. Warto dodać, że wiele blatów klejonych posiada wzór w jodełkę, jednak te są znacznie droższe od standardowo klejonych.

Ważną cechą jest także użyte drewno. Najczęściej na rynku można spotkać blaty dębowe, orzechowe, ale też bardziej egzotyczne, czyli na przykład bambusowe. Wszystko zależy od osobistych preferencji, ponieważ gatunek drewna znacznie wpływa na odcień blatu w ostatecznej jego formie.

Drewniany blat kuchenny ma ogromny atut. Mianowicie, można go z łatwością obrabiać. Jeżeli chcesz mieć w kuchni meble, których forma jest zmienna, np. kiedy tworzą falę równolegle do ściany, to blat kuchenny drewniany na to pozwoli. Nie można już tego powiedzieć o znacznie tańszych rozwiązaniach na rynku, to jest płytach wiórowych o okleinie imitującej drewno, a także okleinie drewnianej. Cięcie takiego blatu skończy się odsłonieniem nieestetycznego środka. Co więcej, jeżeli masz drewniany blat kuchenny i posiada on kanciaste brzegi – możesz je zaokrąglić.

Należy jednak pamiętać, że drewno jest materiałem naturalnym, a przez to wymaga określonej konserwacji i obycia. Przede wszystkim powinno się ścierać z niego wodę na krótko po tym, jak na owym blacie się znalazła. Nie powinno się także na blat kłaść gorących naczyń, ponieważ przez to można doprowadzić do powstania przebarwień, a także zetlenia się powierzchni, jeżeli np. ów naczynie zostało wyjęte z piekarnika nagrzanego do 250 st. Celsjusza i długo na danym blacie będzie leżeć. Tak samo nie powinno się na drewnie kroić, ponieważ doprowadzi to do powstawania rys itd. Warto jednak zaznaczyć, że użytkowanie drewnianego blatu nie jest trudne. Drewno jest też znacznie trwalsze od tańszego i bardziej popularnego, laminowanego odpowiednika.

Pamiętaj, że blaty kuchenne drewniane będą dobrze służyły przez długie lata, kiedy zaopatrzysz się w nie u pewnego dostawcy.
Sprawdź ofertę drewnianych blatów kuchennych na stronie paulbunyan.pl

Dodaj odpowiedź